Екип от археолози и парфюмерийни експерти заявиха, че са успели да

...
Екип от археолози и парфюмерийни експерти заявиха, че са успели да
Коментари Харесай

Разгадаха тайната на парфюма на Клеопатра

Екип от археолози и парфюмерийни експерти заявиха, че са съумели да пресъздадат с оптималната акуратност парфюма, който Клеопатра е употребила преди 2000 години.

Легендата гласи, че когато последната кралица на античен Египет се отправила към Тарсус, с цел да се срещне с Марк Антоний, тя заляла пурпурните платна на своя кралски златен транспортен съд с задоволително количество парфюм, с цел да може ароматът да се усети надалеч преди да доближи брега, написа Nova.bg. Рецептата за пресъздадения мирис е резултат от разкопки и задълбочени изследвания на обекта Тел ел-Тимаи, северно от Кайро, в продължение на десетилетие на екип археолози от Университета на Хавай. Градът, прочут в античен Египет с името Тмуис, е учреден към 4500 година пр.н.е. и е бил дом на най-известните парфюми, наречени Мендезийски и Метопийски.

„ Това е бил най-цененият парфюм в античния свят ”, споделя Робърт Литман, археолог от университета, пред списание Atlas Obscura.

През 2012 година екипът разкри фабрика, употребена от търговец на парфюми към 300 година прочие н. е, която включвала място за произвеждане на някаква течност, както и няколко дребни стъклени шишенца и гърнета с към момента непокътната наслойка вътре в тях.

Ароматът в шишенцата не се съхранил, само че химическият разбор на утайките разрешава да се разкрият някои от съставките. Робърт Литман и Джей Силвърстайн, негов сътрудник, показали своите открития пред Дора Голдсмит и Шон Коглин, специалисти по египетски парфюми, които след това оказват помощ за пресъздаването на аромата, следвайки способи, записани и открити в древногръцки текстове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР